Hoe meet je je bloeddruk?
Je kunt gemakkelijk zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. Deze apparatuur meet bij de pols, of met een manchet om je bovenarm. Bij Vegro kun je terecht voor een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Je kunt je bloeddruk ook meten met een polsbloeddrukmeter, maar deze is vaak minder betrouwbaar. Wist je dat je met een bloeddrukmeter ook je eigen hartslag kunt meten?
Wanneer je regelmatig je bloeddruk meet, is het normaal dat je bloeddrukwaarden schommelen. Je bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals het tijdstip van de meting, je voeding en je lichaamsbeweging. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de waarden.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Zelf je bloeddruk meten
Houd bij het meten van de bloeddruk met bovenarmbloeddrukmeter de volgende stappen aan:
Stap 1Verricht geen inspanningen voor het meten
Dertig minuten voor de meting mag je niet baden, roken, eten, nicotine-, cafeïne- of alcoholhoudende producten gebruiken. Verricht ook geen lichamelijke inspanningen.
Stap 2Maak je arm vrij
Trek je jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog.
Stap 3Meet je bloeddruk zittend in een stoel
Ontspan en neem vijf minuten rust.
Stap 4Leg je arm rustig neer en leun ergens op
Bijvoorbeeld op een stoel of tafel.
Stap 5Blijf rustig tijdens het meten
Probeer niet te bewegen en praten tijdens het meten.
Stap 6Voer de meting uit
De bloeddrukmeter voelt tijdens de meting een beetje strak om je arm.
Stap 7Noteer de uitslag
Meet bij een afwijkende waarde ook de andere arm.
Stap 8Raadpleeg eventueel de huisarts
Is je bloeddruk bij meerdere thuismetingen hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.
Wat is een (te) hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk komt veel voor, maar is geen ziekte. Gemiddeld één op de vier Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bij senioren is dit percentage zelfs één op de twee. Het verraderlijke aan het hebben van een hoge bloeddruk, is dat dit (in het begin) weinig tot geen klachten veroorzaakt.
Toch is het hebben van een hoge bloeddruk wel degelijk gevaarlijk. Een hoge bloeddruk verhoogt de namelijk de kans op hart- een vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.
Symptomen van een (te) hoge bloeddruk
- Hoofdpijn;
- Vermoeidheid;
- Misselijkheid en braken;
- Kortademigheid;
- Rusteloosheid;
- Wazig zien.
Heb je last van één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met je huisarts.
Wat is een lage bloeddruk?
Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. De bloeddruk is laag wanneer het onder de normale waarden ligt. Normaalgesproken levert een lage bloeddruk (ook wel hypotensie) geen problemen op.
Wel kun je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kun je zelfs flauwvallen.
Symptomen van een lage bloeddruk
Er ontstaan meestal pas klachten bij een lage bloeddruk wanneer deze zo laag is dat een deel van je lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. Deze klachten treden als eerste op in je hersenen:
- Duizeligheid of draaierigheid;
- Zwarte vlekken zien;
- Wazig zien;
- Vermoeidheid;
- Oorsuizen;
- Flauwvallen;
- Licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd.
Oorzaken van een hoge bloeddruk
De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 mensen is de oorzaak niet bekend. De volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hypertensie:
- Inactiviteit (weinig bewegen);
- Ongezond eten (veel zout of verzadigd vet);
- Overgewicht;
- Roken en/of veel alcohol drinken;
- Stress;
- Genetische invloeden.
Hoge bloeddruk behandelen
Een hoge bloeddruk (hypertensie) ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een te hoge inname van zout en verzadigd vet of een te hoog lichaamsgewicht. In het geval van hypertensie, worden producten als drop en zoethout(thee) daarom afgeraden.
Ook hebben alcoholgebruik, roken, stress en weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed op je bloeddruk. Houd je daarom aan een gezonde levensstijl als je je bloeddruk wil of moet verlagen.
Last van een hoge bloeddruk? Probeer dan de volgende adviezen op te volgen. Het zijn dezelfde adviezen die je ook van je arts krijgt. In sommige gevallen kan je arts er echter voor kiezen om bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven.
- Stop met roken;
- Stop met alcohol drinken;
- Eet gezond en gevarieerd;
- Beperk je zoutinname;
- Vermijd verzadigde vetten;
- Verminder spanning en stress;
- Beweeg minimaal 30 minuten per dag;
- Probeer af te vallen als je te zwaar bent.
Let wel: een gezonde levensstijl heeft niet altijd (genoeg) positief effect. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook hogere bloeddrukwaarden tot gevolg hebben. Met name op latere leeftijd komt hypertensie regelmatig voor. Meet je een te hoge bloeddruk, of vermoed je dat dit zo is? Raadpleeg dan altijd eerst een arts.
Thuis je bloeddruk meten
Als je thuis je bloeddruk wil meten, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een hoge bloeddruk, is het belangrijk om te zorgen voor een goede en betrouwbare bloeddrukmeter. Uit het onderzoek van de Consumentenbond komen de Omron bloeddrukmeters als beste uit de test.
Wanneer moet je regelmatig je bloeddruk meten?
Veel mensen meten regelmatig hun bloeddruk, gewoon omdat ze het fijn vinden om gerustgesteld te worden. Maar er zijn ook veel medische gevallen waarbij het verstandig is om je bloeddruk in de gaten te houden:
Twijfel je of één van de bovenstaande situaties voor jou geldt? Vraag dan je huisarts om advies.