Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Georgië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.

Laatst gewijzigd op: 06-05-2024
Nog steeds geldig op: 04-06-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Georgië geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Georgië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië
  • het grensgebied tussen de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de rest van Georgië (‘administrative boundary lines’)

De regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië hebben zich onafhankelijk van Georgië verklaard. De regering van Georgië heeft in deze regio’s feitelijk geen gezag meer. Rusland erkent de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië. De meeste andere landen (waaronder Nederland) niet. In deze regio’s zijn Russische militairen en grenswachten aanwezig.

De administratieve scheidslijnen tussen deze regio’s en de rest van Georgië zijn niet altijd duidelijk. In deze ‘grensgebieden’ liggen mijnen en andere explosieven. Soms komen er geweldsincidenten voor. Reis niet vanuit Rusland via de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië naar de rest van Georgië. U bent dan volgens de Georgische wet strafbaar.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Georgië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Houd in Georgië rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. In de hoofdstad Tbilisi en in andere grote steden komt georganiseerde criminaliteit voor. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Georgië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt zware straffen krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Georgië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Wees extra alert tijdens de IDAHOT-dag en Pride Week. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in Georgië geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Aardbevingen en aardverschuivingen

Georgië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en overstromingen door hevige regenval. Pas op als u in de bergen reist.

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden, zoals in Svaneti en Tusheti. Het landschap is daar erg ruig. Door hevige regenval en aardverschuivingen kunnen deze gebieden minder toegankelijk zijn. Lees informatie over aardbevingen op de website van het Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Bosbranden

In de berggebieden van Georgië kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomer als het lang droog is. Krijgt u hiermee te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Georgië zijn in de grotere steden regelmatig demonstraties. Hier komen grote aantallen mensen op af. Vooral in de hoofdstad Tbilisi rond het parlement (op Rustaveli Ave of op Freedom Square).

Demonstraties en tegendemonstraties worden niet altijd vooraf aangekondigd. Meestal verlopen deze demonstraties vreedzaam, maar de politie kan hard ingrijpen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Houd het lokale nieuws in de gaten. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In Georgië komen veel verkeersongevallen voor. Wees extra voorzichtig als u met een fiets of elektrische step in de hoofdstad Tbilisi rijdt. Buiten de grote steden zijn de wegen slecht en niet verlicht. Wegwijzers zijn er vaak niet. Reis bij voorkeur overdag.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Georgië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Georgië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, natuurgeweld of een terroristische aanslag)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Georgië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Georgië

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Georgië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Buiten de hoofdstad Tbilisi en een aantal andere grotere steden zijn de medische voorzieningen beperkt. U moet misschien naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort of ID-kaart

  • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Georgië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Georgië als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist. U kunt maximaal 1 jaar zonder visum in Georgië blijven. Neem contact op met de ambassade van Georgië in Den Haag voor meer informatie over visa en de regels om naar Georgië te reizen.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Georgië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Georgië. Lees meer over rijden in Georgië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
  • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Georgië.
  • U mag bepaalde (voorgeschreven) medicijnen niet zomaar meenemen naar Georgië, als deze onder de nationale Opiumwet vallen. U kunt een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. Lees vooraf de regels voor het meenemen van medicijnen op de website van de Georgische Revenue Services (informatie in het Engels).
  • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Bagageregels

Kaart bij reisadvies Georgië

Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (1)Download kaart bij reisadvies Georgië (PDF, 159 kB)

Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)

FAQs

Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken? ›

Geel: let op, er zijn risico's. U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's. De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Georgië is geel.

Kan ik op vakantie naar Georgië? ›

U kunt met een Nederlandse ID-kaart naar Georgië reizen. U heeft geen Nederlands paspoort nodig.

Kan je met ID-kaart naar Georgië? ›

Identiteitskaart. Het is mogelijk om naar Georgië terug te keren met een geldige nationale identiteitskaart.

Is Georgië duur? ›

Is reizen door Georgië duur? Georgië is een relatief goedkoop land om een rondreis doorheen te maken (natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt). Voor een prikkie kun je hier reizen met het openbaar vervoer of een taxi nemen. Uit eten gaan is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor Georgië? ›

Rijbewijs. In principe volstaat een Belgisch rijbewijs om tijdens een kort verblijf een wagen te besturen in Georgië. Een internationaal rijbewijs is evenwel sterk aanbevolen.

Welke documenten nodig voor Georgië? ›

Paspoort of ID-kaart
  • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Georgië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
May 6, 2024

Waar nooit heen gaan op vakantie? ›

Er bestaat een risico op aanslagen. Dit zijn niet alle landen en gebieden waar je beter niet op vakantie kunt gaan. Ook Afghanistan, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen, Libië, Niger, Gaza, Somalië, Syrië en Zuid-Soedan zijn heel gevaarlijk.

Kun je met euro betalen in Georgië? ›

In Georgië kun je dollars en lari pinnen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten niet altijd werken, neem als reserve voldoende contante euro's of Amerikaanse dollars mee, In sommige zaken kun je met creditcard betalen, maar dit is niet gebruikelijk.

Is Georgië een Europees land? ›

Dit gebergte vormt tevens de noordelijke begrenzing van Georgië. Het grootste deel van het land ligt daarmee in Azië, maar een klein gedeelte ligt ten noorden van deze waterscheiding en ligt dus in Europa. Dit betreft de historische regio's Chevi (gemeente Kazbegi), Chevsoeretië en Toesjeti.

Wat voor taal spreken ze in Georgië? ›

De officiële taal in Georgie is het Georgisch. Daarnaast wordt er ook Russisch en Armeens gesproken. In Georgië wordt beperkt Engels gesproken, maar dit belemmert je niet.

Is Tbilisi veilig? ›

Georgië is een relatief veilig land maar zeker op drukke plaatsen in Tbilisi moet je alert zijn op zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app 'SOS op reis' gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Wat kost een biertje in Georgië? ›

Algemeen Tbilisi

Water of frisdrank in restaurants kost meestal 2 lari en biertje van 3 tot 4 lari. Gemiddeld ben je 20 lari per persoon kwijt voor lekker etentje inclusief drankje (1 bier of 2 water).

Is Georgië toeristisch? ›

Georgië is een heel bijzonder vakantieland. Uitgestrekte natuur, eeuwenoude geschiedenis en mooie steden. Misschien is Georgië wel een van de meest gevarieerde & unieke vakantielanden op het Europees continent. Georgië, een bijzonder land op het randje van Europa.

Waarom is Georgië onveilig? ›

Het enige echt reële gevaar in Georgië komt van de andere weggebruikers, die maar al te vaak met een slok op of zonder rijbewijs achter het stuur. Ook bestuurders van de marshrutka's, de snelle minibusjes die als openbaar vervoer dienen, lijken soms met een ware doodsverachting het land te doorkruisen.

Hoeveel fooi Georgië? ›

Net als in Nederland en België is een fooi in Georgië een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In kleine restaurants in Georgië verwacht men geen fooi. Wel in trendy restaurants en cafés in de hoofdstad; hier wordt soms al tien procent bij de rekening opgeteld.

Heb je in Amerika een internationaal rijbewijs nodig? ›

Uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is geldig in de Verenigde Staten wanneer de vermelding 'driving License' op uw rijbewijs vermeldt staat. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.

Is Georgië een mooi land? ›

Georgië is een relatief onbekend land, maar waanzinnig mooi. Het land wordt omringd door het Kaukasusgebergte en is gelegen aan de schitterende Zwarte Zee. Door het land vindt u vele oude kloosters, kerken en historische plekken.

Is Georgië de moeite? ›

Georgië is een land met veel gebergte die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld de Kaukasus!

Hoe lang is het vliegen naar Georgië? ›

De vliegtijd van een directe vlucht vanuit Nederland naar Georgië duurt met een afstand van 4946 km gemiddeld 8u 32m. De populairste route is Amsterdam - Tbilisi met een gemiddelde vliegduur van 4u 35m.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5751

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.